1. Confluence ja wiki yleisesti

Wiki on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata, usein ilman sivustolle kirjautumista. Vuorovaikutteisuus ja muutosten tekemisen yksinkertaisuus tekevät wikistä tehokkaan yhteisöllisen kirjoittamisen työkalun. Termillä wiki voidaan myös viitata yhteistyöohjelmistoihin, jotka helpottavat wiki-verkkosivustojen käyttöä.

Nimi johtuu havaijin kielen sanoista "wiki wiki", joka tarkoittaa nopeaa. Sivujen sisällön luomisen ja muuttamisen nopeus ja välikäsien puuttuminen ovatkin wikitekniikan tärkeimmät ominaisuudet. Sisällön toimitustyö tapahtuu wikissä vasta muutosten julkaisemisen jälkeen.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wiki

Miksi wiki?

  1. Wiki on yksinkertainen tarvitset vain web-selaimen ja verkkoyhteyden
  2. Wiki on helppokäyttöinen, kaikkien on helppo osallistua mukaan
  3. Kaikki tekstit ovat koko ajan yhdessä paikassa ja kaikkien ulottuvilla (ei sähköpostin liiterumbaa)
  4. Matala kynnys sisällön muokkaamiseen, tarvittaessa muutokset voidaan peruuttaa sivuhistoriasta.
  5. Valmiin tuotoksen voi kätevästi julkaista tai avata laajemmalle yhteisölle luettavaksi tai kommentoitavaksi

- Helsingin yliopiston wikipalvelu

Jyväskylän yliopistosta on puuttunut paikka verkkokäyttöiselle ympäristölle, jonne voidaan tehdä sekä julkista materiaalia että tunnuksilla suojattua materiaali siten, että tunnusten ei tarvitse olla JY-perustunnuksia. Confluence on monipuolinen organisaatiowiki, joka vastaa tähän tarpeeseen.

IT-palvelut voi luoda Confluenceen työtilan ja myöntää tunnetulle henkilökunnan jäsenelle oikeudet hallinoida työtilaa ja lisätä sinne haluamiaan henkilöitä, jotka ovat itse rekisteröityneet Confluenceen tai kuuluvat Haka-verkostoon (Yliopiston ja korkeakoulut Suomessa) .

Confluence voi toimia erityisesti hajautuneiden tutkimus- ja projektiryhmien tukena, esim. intranet-tyyppisesti, sekä opetusmateriaalin julkaisun kanavana. Confluencen käyttöönotto on osa Jyväskylän yliopiston Intranet-hanketta. Tietohallintokeskus tarjoaa Confluence-wikiä maksullisena lisäpalveluna.

2. Käyttösäännöt ja hinnasto

Wiki-palveluun kuuluvat tietyt käyttösäännöt ja periaatteet.

Lue Jyväskylän yliopiston wiki-palvelun käyttö- ja toimintaperiaatteet sekä hinnasto.

Wiki-palvelu tilataan osoitteesta https://www.jyu.fi/thk/lomakkeet/wiki-tilaus/

3. Wikin käyttäminen

3.1. Esimerkkitapauksia käytöstä

  • Maisteriohjelma tarvitsee työtilan, jonne voidaan laittaa sekä julkista että yksityistä sisältöä. Osa käyttäjistä on yliopiston tunnuksilla varustettuja, osa yliopiston ulkopuolelta tulevia opettajia. Työtilan ylläpitäjällä (yliopiston henkilökuntaan kuuluva) on oikeus määrittää oikeuksia muille työtilaan tuleville. Confluencen käyttö vaatii rekisteröitymisen yliopiston ulkopuolisilta jäseniltä (sekä yliopiston tunnuksen haltijoita projektin alkuvaiheessa, ennekuin Confluence on kytketty muuhun käyttäjähallintaan).
  • Laitokselle tuleva vieraileva opettaja tarvitsee nopeasti paikan verkossa jonne hän voi laittaa luentokalvonsa näkyviin. Hän rekisteröityy Confluenceen ja laitoksella joku nimetty henkilö sallii vierailevalle luennoitsijalle pääsyn laitoksen Confluence-työtilaan.
  • Työryhmä koostaa jotain, moniosaista dokumenttia. Word-dokumenttien puolelta toiselle siirtelyn ja sähköpostissa huhuilun sijaan dokumentti kirjoitetaan wikissä.
  • Useamman eri organisaation välinen projekti/hanke tarvitsee intra-tyyppisen työtilan tiedostoilleen. Kirjautuminne voidaan hoitaa Haka-tunnistautumisella tai rekisteröitymällä wikiin.

3.2. Confluencen ominaisuuksia:

  • Confluence pitää automaattisesti kirjaa muutoksista ja kukin työryhmän jäsen voi helposti katsoa mitä muutoksia kukakin on viimeaikoina tehnyt.
  • Kaikki versiot arkistoituvat, joten mitään ei vahingossa voida poistaa. Vahingossa poistetut tiedostot voidaan palauttaa.
  • Confluence-wikin varmuuskopiointi tapahtuu kerran vuorokaudessa (tietokanta ja sovellus).
  • Halukkaat voivat tilata sähköpostiinsa ilmoituksen muokkauksista.
  • Tallennuksen yhteydessä voidaan jättää pieni yhteenveto muutoksista, mikä auttaa muita muutosten tulkinnassa.
  • Pienet kirjoitusvirhekorjaukset voidaan merkitä "minor change"-ruksilla, jolloin turhaa spämmiä ei lähde muutosseuraajille.
  • Dokumentista voidaan käydä keskustelua suoraan dokumentin yhteydessä (comments).
  • Muokkaamiseen riittää verkkoyhteys, työryhmän ei tarvitse huolehtia verkkolevyillä/sähköpostissa/muistitikuilla olevien tiedostojen metsästyksestä.

Wiki opetuskäytössä

4. Käyttöohjeita ja tuki

Confluencea voi käyttää kirjautumalla sinne omilla yliopiston tunnuksillaan. Osa sisällöstä on käytettävissä ilman kirjautumista.

4.1. Yksittäisiä ohjeita ylläpitäjille

Confluencen käyttöön järjestetään koulutusta. Tulevat Wiki-koulutukset nähtävissä Korpissa.

Voit tutkia wiki-kurssin materiaaleja myös itsenäisesti:

Confluencea koskevat kysymykset voi lähettää tukiosoitteeseen wiki-support@jyu.fi

Wiki-palvelu tilataan osoitteesta https://www.jyu.fi/thk/lomakkeet/wiki-tilaus/https://www.jyu.fi/thk/lomakkeet/wiki-tilaus/

Huom! Tämä Confluence-info -työtila on kirjautuneiden käyttäjien laajennettavissa.


#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))

3 Comments

  1. Ketkä kaikki ovat THK:lla wiki-vastuussa -  voisiko heitä nostaa esiin? Kehitysideoita jne. on mukavampi tehdä kun tietää ketkä kaikki on ruorissa (smile)

    1. hei,

      tämä wiki-pilotti liitty osana JY:n intra-hankkeeseen. sivut ovat täällä

      http://jintra.cc.jyu.fi/

      Rikupekka Oksanen on varsinaisesti wiki-asioiden "päällä", mutta kehitysideoita käsitellään kyllä isommassa ryhmässä, jonne terveiset menevät tarvittaessa Rikupekan ja minunkin kautta. lisäksi intra-hankkeella on arvovaltainen ohjausryhmä (wink)

      http://jintra.cc.jyu.fi/intranet-hanke/ohjausryhma/document.2008-01-28.4547580833

      t. antti

  2. Kohdan 4 linkit "Pikaopas" ja "Työtilan ylläpitäjän pikaopas" ovat rikki. HY:n wikiohjeet näyttävät hieman uudistuneen, joten sivut ovat ilmeisesti poistuneet kokonaan.